Henriëlla Zorg is een kleinschalige organisatie die haar cliënten zorg en ondersteuning op maat biedt in verschillende diensten. Vanaf 2024 bieden ze ook VPT aan (Volledig Pakket Thuis). Henriëlla Zorg heeft veel gemotiveerde mensen in dienst. In sommige gevallen zijn zij vanwege een migratie achtergrond de Nederlandse taal niet goed machtig, hebben zij een afstand tot de arbeidsmarkt of nooit eerder een opleiding gevolgd. Wat ze allemaal wel hebben? Motivatie om te leren en een hart voor de cliënten waarvoor ze werken. Deze mensen worden bij Henriëlla Zorg ingezet als ondersteunend personeel. Vaak in de huishoudelijke ondersteuning.

In 2023 hebben we een groep van deze deelnemers getraind tot Zorgkundige Ouderen. Aan motivatie geen gebrek, trots dat ze deze opleiding mochten volgen en niet bang om te leren en zich kwetsbaar op te stellen tijdens de praktijktrainingen. Tijdens de praktijktrainingen worden er veel ervaringen gedeeld door de deelnemers. Op deze manier wordt er veel van elkaar geleerd. Het zijn ervaringen in allerlei soorten en maten.Veel van deze gedeelde ervaringen blijven onze trainers altijd bij. Zo vertelde één van de deelnemers dat haar cliënt niet kan wachten totdat deze deelnemer hem ook kon gaan ondersteunen met het wassen een aankleden. De cliënt wil helemaal niet nog iemand anders over de vloer. Er was al zo’n waardevolle vertrouwensband ontstaan tussen de cliënt en de deelnemer dat hij haar met alles toevertrouwt. Ook de lichamelijke zorg. Het uit handen moeten geven van je eigen, persoonlijke verzorging is niet niks. Het brengt vaak gevoelens van schaamte en verlies met zich mee. De uitspraak van deze cliënt zegt dan ook heel veel over de bijzondere relatie tussen deze deelnemer en haar cliënt.

De deelnemers zijn ook geschoold in vaardigheden in de persoonlijke verzorging en weten goed wat ze wel en niet mogen en wanneer ze specialistische kennis moeten inschakelen. Met veel doorzettingsvermogen en de wil om te slagen hebben we een groep van 12 deelnemers kunnen certificeren tot Zorgkundige Ouderen. Zij zijn nu veel breder inzetbaar ook in de VPT. Waar ze eerst alleen kwamen voor de huishoudelijke ondersteuning kunnen ze nu ook taken overnemen in het welzijnsdomein en persoonlijke verzorging. Allemaal met de focus vanuit het kennen van de cliënt waarvoor je ondersteuning biedt. Zo kunnen er aantrekkelijkere dienstverbanden met routes en uren worden aangeboden en hebben de cliënten niet voor elke taak een ander gezicht.