Welke skills heb je nodig om een ander te kunnen ondersteunen bij de Persoonlijke Verzorging?

Een interessant vraagstuk. Wel eentje die leidt tot nog meer vragen want bestaat er wel zoiets als een standaard lijst met skills die toepasbaar zijn bij iedereen? Zo ja, hoe ziet dat er dan uit?

Bij TGK geloven we niet in standaard. Simpelweg omdat er ook geen standaard mensen zijn. Iedereen is uniek, met zijn of haar eigen wensen en behoeften. Net zoals jij en ik waarschijnlijk onze eigen ideeën hebben over wat fijn is tijdens onze persoonlijke verzorging, geldt dit ook voor ouderen die zorg nodig hebben.

Tijdens onze lessen Persoonlijke Verzorging leren we de deelnemers de volgende basisvaardigheden;

-Algemene handhygiëne
-Het ondersteunen van een cliënt bij het douchen
-Nagelzorg
-Het wassen van de cliënt bij de wastafel
-Het helpen van een cliënt bij een wasbeurt op bed
-Wassen wanneer de cliënt een katheter heeft en het legen van een katheterzakje
-Aan- en uitkleden van een cliënt die dit niet (geheel) zelfstandig kan
-Droog en nat scheren bij een cliënt
-Een cliënt uit bed helpen en weer in bed plaatsen
Cliënt plaats laten nemen in een rolstoel en het voortbewegen van de rolstoel
Cliënt helpen van zitten naar staan
-Het bed opmaken met de cliënt in bed
-Op de zij draaien van de cliënt d.m.v. de hefboomtechniek
-Gebruik van een glijzeil
-Het aan- en uitrekken van (medische) steunkousen
-Mondverzorging

Aha! Dus toch een lijst! En deze ziet er vrij standaard uit op het eerste gezicht. Maar nee, toch is dit niet het geval. De deelnemers gaan in de skills lab aan de slag met deze vaardigheden en ervaren daar hoe het is om ze uit te voeren, maar ook hoe het is om deze vaardigheden te ondergaan.Verder werken we met casussen. Want wat als iemand helemaal niet wil douchen vandaag? Of wat wanneer iemand gewend is om eerst de voeten te wassen en daarna de rest van het lichaam?

TGK wil vooral laten zien dat wanneer je als zorgmedewerker de bewoner kent, je beter in staat bent om de zorg écht persoonsgericht te maken. Die ene meneer die niet wil opstaan om te gaan douchen, veert op uit zijn stoel wanneer er muziek van de Buena Vista Social Club klinkt. En al dansend gaan meneer en de zorgmedewerker richting de badkamer. Toeval? Nee, de zorgmedewerker weet dat het hart van meneer sneller gaat kloppen van deze muziek. Er hangen mooie herinneringen aan deze klanken. Dit heeft meneer verteld tijdens een gesprek wat ontstond vanuit oprechte nieuwsgierigheid van deze zorgmedewerker.

Bij Henriëlla Zorg in Den Haag is de module Persoonlijke Verzorging onderdeel van de opleiding tot Zorgkundige Ouderen die TGK ook heeft ontwikkeld. Henriëlla Zorg snapt dat persoonlijke verzorging écht alleen persoonlijk is wanneer je oprecht luistert naar de wensen en behoeften van de bewoner. Tijdens de module Persoonlijke Verzorging worden er ervaringen uit de praktijk gedeeld door de deelnemers. Hier kunnen we in de skills lab mee aan de slag. Zo wordt hetgeen wat geoefend is in de skills lab, direct toepasbaar in de praktijk.

Verzorging persoonlijk maken kan alleen wanneer je de bewoner écht kent. Bij TGK zeggen we dan ook; alles start met het kennen!