In de zorgsector zijn drastische veranderingen nodig willen we in Nederland goede zorg kunnen blijven leveren aan wie dat nodig heeft. Dit blijkt onder andere uit de enorme personeelstekorten en de toenemende eenzaamheid onder ouderen.

Het zal je niet ontgaan zijn dat we bij TGK graag van de daken schreeuwen dat die verandering ook echt mogelijk is. Wij geloven namelijk dat de opleiding Zorgkundige Ouderen zorgt voor betere zorg én dat de opleiding een oplossing biedt voor het personeelstekort. Maar dit is niet het enige waar we over praten bij TGK.

Bij TGK zijn we veel onderweg. Dat maakt ons werk afwisselend maar zorgt er ook voor dat we elkaar als collega’s niet dagelijks zien. We proberen zeer regelmatig bij elkaar te komen op ons kantoor. Daar brainstormen en creëren we met elkaar. Ook delen we onze ervaringen en leggen elkaar vraagstukken voor. Soms leidt dit tot nog meer vragen, maar het zorgt altijd voor interessante gesprekken. We komen namelijk allemaal met regelmaat bijzondere situaties tegen in de zorg. Situaties waarvan wij vinden dat heel de wereld (of in ieder geval Nederland) ze zou moeten horen omdat ze mooi, ontroerend of juist heel tegenstrijdig zijn.

Echt op ons Scheveningse dak gaan staan om onze missie en ideeën uitschreeuwen is misschien wat aan de rigoureuze kant. Gelukkig hebben we anno 2024 ook andere hulpmiddelen om onze stem te laten horen zoals het fenomeen ‘de podcast’.

Het was even ordenen om een lijn te krijgen in alles wat we graag met de luisteraars willen delen, want we hebben met elkaar bij TGK een hoop te vertellen. Uiteindelijk hebben we een hele serie met afleveringen op kunnen nemen.

De Bla Bla studio in Maassluis bleek een mooie locatie om onze podcasts op te nemen. De afleveringen hebben allemaal een eigen thema zoals euthanasie, seksualiteit en intimiteit en arbeidsproblematiek. Ze hebben wel allemaal een gemene deler; iedere aflevering bevat onze ervaring en mening en bovenal een tegenstrijdigheid.

In enkele afleveringen is Prof. dr. Joris Slaets, emeritus-hoogleraar ouderengeneeskunde te gast om met ons te praten. Zijn inzichten en kennis zorgen vaak voor verheldering en bieden een verrassende, nieuwe kijk.

Ben je benieuwd naar wat wij van TGK te vertellen hebben en ben je klaar voor nieuwe inzichten? Ga dan snel naar je favoriete podcast platform voor de podcast ‘ TGK, Tegenstrijdigheden In De Zorg’.